zondag 21 mei 2017

Lincoln

10% van de Amerikaanse presidenten werd doodgeschoten. Een gevaarlijk beroep dus. De moord op John F. Kennedy is de bekendste, maar ook de moord op Abraham Lincoln spreekt tot de verbeelding. Minder bekend zijn de moorden op Garfield in 1881 en op McKinley in 1901. Het motief was ook banaler. De moordenaar van Garfield was teleurgesteld dat hij geen baantje kreeg als ambassadeur. In het National Museum of American History in Washington is een aparte kamer ingericht over deze moordaanslagen en ook over de vier die niet lukten. Ik vind het wel mooi hoe men in de VS hun gekozen leiders eert. Trump is natuurlijk een rare gast, maar staat al in het rijtje van de 45 Amerikaanse presidenten.
First Ladies
Jurkje Jacqueline Kennedy
Trombone Bill Clinton 
George Washington was de eerste en had eigenlijk helemaal geen zin om president te worden. Hij had succesvol tegen de Engelse kolonisten gevochten en accepteerde in 1789 met tegenzin het presidentschap. Twee jaar later werd het huidige Washington uitgebouwd tot hoofdstad. Op de ‘hill’ verrees het Capitool, met het congres, de Eerste en Tweede Kamer in Amerika. De straten naar het westen en oosten werden 1e, 2e, 3e, etc. street en naar het noorden en zuiden, A, B, C street. Kaarsrecht. Afhankelijk van het kwadrant is er de toevoeging NW, NE, SW, SE.
De eedaflegging van de nieuwe president vindt plaats op de trappen van het Capitool. Vanuit het Capitool ligt een brede groene strook, de National Mall, waar dit jaar veel minder mensen stonden ("America First") dan bij de inauguratie van Obama ("Yes we can"). De Mall eindigt bij het Lincoln Memorial. 
Voor het Lincoln Memorial
Maar wie was nou Lincoln? Een heel andere man dan de aristocraat Washington. Lincoln was een autodidact, had zichzelf leren lezen en schrijven, en volgde later in z’n vrije tijd een studie rechten. In 1861 werd hij gekozen tot president van Amerika en verzette zich tegen (uitbreiding van de) slavernij. Elf zuidelijke staten splitsten zich af: Geconfedereerde Staten. Lincoln hield vast aan de Unie en de afschaffing van de slavernij. De burgeroorlog die volgde had meer dan een half miljoen doden tot gevolg. Vier jaar later was het pleit beslecht. Lincoln werd herkozen, de slavernij was (vrijwel) afgeschaft en de zuidelijke staten werden herenigd na de overgave van generaal Lee. Een paar weken later werd Lincoln echter in een theater in z’n hoofd geschoten door een acteur die een fel tegenstander van hem is. De Lincoln Memorial herinnert aan zijn presidentschap, de burgeroorlog en vooral aan zijn inzet om de slavernij af te schaffen. Het is dan ook niet voor niets dat Martin Luther King hier zijn rede hield: “I have a dream”. Nog steeds mooi om naar te luisteren: https://www.youtube.com/watch?v=3vDWWy4CMhE.  

Hoed van 'Abe' Lincoln
Aangescherpt beleid voor aanvragen visum/waiver 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten