vrijdag 31 januari 1992

0. Voorwoord 'Beste jullie boekje'

Voorwoord in 'Beste jullie boekje' van Roelof
Toen jullie in 1989 naar Afrika vertrokken was Zambia een front-line staat, waarin verzet werd georganiseerd tegen de apartheid in Zuid-Afrika. In november 1991 zijn jullie op vakantie naar Zuid-Afrika geweest. Belangrijke veranderingen waren begonnen. In afgelopen 3 jaar is er veel veranderd in de wereld. Belangrijk nieuws hebben jullie kunnen volgen via de Wereldomroep of BBC.

Het communisme in Oost-Europa is opgeheven. Beginnend met democratische verkiezingen in Polen in 1989 zijn achtereenvolgens de communistische regimes omvergegooid in Hongarije, Tsjechoslowakije, DDR en Bulgarije. Rond kerst 1989 werd Ceausescu in Roemenië afgezet. In 1991 ging Albanië open. Eind 1991 houdt de Sovjet Unie op te bestaan en valt uiteen in afzonderlijke landen. Op 7 oktober 1989 viert de DDR zijn 40-jarig bestaan, 2 maanden later 'valt' de muur en op 3 oktober 1990 wordt met de Duitse hereniging de DDR opgeheven. Ook in Joegoslavië barst het communisme met een bloederige burgeroorlog tussen Kroatië en de Servië, waarin geen einde in zicht is.

Ook in Afrika vonden belangrijke veranderingen plaats. Op 14 augustus 1989 zet De Klerk president Botha buiten spel, na een conflict over een voorgenomen bezoek aan Zambia Na de vrijlating van Sisulu wordt in februari 1990 Nelson Mandela vrijgelaten. Het ANC is niet meer verboden. Uiteindelijk wordt formeel de apartheid opgeheven, alhoewel er nog een lange weg te gaan is. Namibia wordt in 1990 onafhankelijk. In Zambia wordt de UNIP-partij van president Kaunda, na 25 jaar alleenrecht, verpletterend verslagen door de nieuwe partij MMD onder leiding van Chiluba

De 'Golfoorlog' was aanleiding tot veranderingen in het Midden Oosten. Nadat de legers van Sadam Hussein op 2 augustus 1990 Koeweit binnenvielen, raakte de halve wereld, onder aanvoering van Amerika, in het conflict betrokken. Amerika stuurde 500.000 militairen naar de Golf. Alhoewel er 's avonds raketten op Israël werden afgeschoten, blijft Israël buiten de oorlog. Na zware bombardementen capituleert Hussein in maart 1991. Onder leiding van Amerika en de Sovjet-Unie starten vredesonderhandelingen in het Midden Oosten. Een moeizaam proces dat ook jaren zal duren. De gijzelaars in Libanon werden in 1991 vrijgelaten.

In Nederland vinden geen wereldschokkende gebeurtenissen plaats. Een nieuw kabinet: Lubbers III, met CDA en PvdA. Een nieuwe, commerciële, omroep: RTL. Een nieuwe bank: ABN AMBO.

Kortom: "The world has changed'" Wat er niet veranderde zijn de problemen in Afrika, zoals de voedselschaarste, de kindersterfte, de schuldenlast en het AIDS-probleem. Hier is meer tijd voor nodig, maar vooral inzet en de wil van de wereld.

De periode 1989 tot 1992 zal in de geschiedenis blijven voortbestaan als 3 bijzondere jaren. Ook voor jullie persoonlijk. Een periode in Zambia, waarin jullie hard hebben gewerkt in het Chilonga Mission Hospital. Een andere wereld met andere normen en andere waarden. Een indrukwekkende periode. Op 13 september 1990 werd Douwe Mubanga geboren. Ook dit is een belangrijke verandering in jullie leven.

Bedankt voor de nieuwsbrieven, waarin jullie ons op de hoogte hebben gehouden van het reilen en zeilen in Zambia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten