donderdag 9 augustus 2018

Rusland en patriottisme

Patriskanya Metrostation
Oude mensen, vrouwen en kinderen wilden in 1944 ook een bijdrage leveren aan de grote patriottische oorlog, zoals de tweede wereldoorlog hier wordt genoemd. Zij bouwden het Partizanskaya station, aan de noordoost kant van Moskou. Oorlogswapentuig en soldaten konden zo gemakkelijker naar het front worden vervoerd. Nu is het metrostation onze opstap naar het centrum van Moskou. In een kwartiertje sta je op het Rode Plein. Ik was hier 14 jaar geleden ook. Toen hing er nog spanning in de lucht. Nu niet meer. 's Avonds wandelen we relaxed langs de straatartiesten op de Ulitsa Arbat en drinken nog wat in een café met verschillende soorten tapbier en livemuziek van een singer-songwriter. Ook Leffe en Hoegaarden zijn verkrijgbaar maar daarvoor zijn we niet in Rusland. Moskou is het begin van onze Trans-Siberië/Mongolië reis met als eindbestemming Beijing. 
Metrostation Majakovskaja
Aan cultuur en geschiedenis geen gebrek in Rusland. Het Tretjakov Staatsmuseum hangt vol met prachtige schilderijen van Russische kunstenaars. 
Portret in Tretjakov Museum
Barre winters
Kremlin is natuurlijk een 'must' met de orthodoxe kathedralen versierd met gouden daken. Hier liggen de vorsten begraven, die tussen 1300 en 1600 het land regeerden. Vervolgens kwam de Romanov-dynastie met rond 1700 keizer/tsaar Peter de Grote, Alexander I, II en III, en als laatste Nicolaas II. St. Petersburg werd de hoofdstad. In 1917 namen de bolsjewieken de macht over, Lenin werd de eerste proletarische leider. Tsaar Nicolaas II en  zijn gezin werd verbannend en een jaar later in Jekaterinenburg vermoord. 
Een van de kathedralen in het Kremlin met goudversierde koepels
In de rij voor het Lenin Mausouleum
Lenin overleed in januari 1924 op 53-jarige leeftijd aan een hersenbloeding. De natie was in rouw en wekenlang liep het volk langs zijn opgebaarde lichaam. Het was steenkoud. Stalin besloot om Vladimir Iljitsj te blijven eren met een mausoleum, waar het gebalsemde lichaam nog steeds te zien is. Bijna 100 jaar later staan wij in de rij en lopen onder streng toeziend oog van de wachten langs de glazen kamer. Verrassend om de man te zien - niet in levende lijve, maar wel het lijf. Heel herkenbaar! Als ik in de koele ondergrondse ruimte te lang sta te kijken, tikt de wacht op m'n schouder en sommeert me door te lopen. Wat ik dan ook maar doe.  
Kremlin muur
Voor het Lenin Mausoleum
Zijn opvolger Stalin voerde een schrikbewind, waarbij 6 miljoen mensen de dood vonden in de goelags (strafkampen). Evenveel doden als in de tweede wereldoorlog. Zijn beeltenis werd al een jaar na zijn dood van veel gebouwen verwijderd, vertelt onze gids. Wel zijn de 'seven sisters' nog aanwezig. 7 kolossale stalinistische wolkenkrabbers, één daarvan is nu een peperduur hotel.
Mozaiek plafond van een metrostation. Stalin stond vroeger naast Lenin!
Een van Stalin's 7 sisters
Er is nog veel meer te zien, maar onze tijd zit erop. De treinreis begint. Gelukkig (nog) geen WiFi in de trein. We hebben ook de andere twee plaatsen opgekocht en de coupé voor onszelf. Om de paar uur maakt de trein een lange stop. Water in de trein wordt efficiënt bijgevuld uit ondergrondse tanks. Passagiers kunnen wat voorraad kopen bij de venters. Aardappelen, knoflook of augurken. Ik koop een bekertje bessen. Straffe rokers kunnen opgelucht een sigaretje roken. 
Verkopers bij de trein

In de trein wordt op gezette tijden de gang gedweild door de provodnitsa; op elke gang is zo'n treinassistent aanwezig. Na 1,5 dag reizen, 1800 km naar het oosten, met 2 uur tijdsverschil met Moskou, zijn we nu in Jekaterinenburg, ook wel de poort tot Siberië genoemd. Het is al donker als een taxichauffeur ons door de stromende regen naar het hotel rijdt. Morgenavond stappen we weer op voor het volgende traject.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten