woensdag 7 januari 1981

Vanmorgen was er een mooie sterrenhemel. Om 6 uur was ik wakker . Het was al een beetje licht. Meteen naar buiten gegaan. Langs de horizon hing een rode gloed, het werd steeds lichter. Ook langs de horizon breidde zich dat uit. Om kwart voor 7 kwam er een rode bal omhoog. In het westen hing ook een rode gloed. Aan de hemel stonden nog sterren. Foto's genomen. Sneller dan de zon. 

Het was hartstikke koud. Ik had een hemd, sweater, trui en jas aan. M'n handen waren rood en tintelden. Het werd gelukkig al snel warmer. Ik ging ontbijten en liep in drie kwartier naar de weg toe. Daar stond een Arabier, die in In Salah werkte en nu naar Timimoun ging (elke maand 1x). Om 9 uur passeerde een ouwe lelijke eend met André en Anke. Het werd heet en om 11 uur was ik terug bij de tent. Ging een uurtje buiten slapen in de slaapzak. Toch ook vliegen hier. Verder de E.H.B.O.-lessen gedaan en in Homerus gelezen. Ook door het zand gewandeld, maar dat verveelt snel. Ik zag met de telelens een grote truuk met oplegger over de weg rijden. Blauw!
's Middags weer terug naar de weg, het enige vertier. Op het kruispunt, de weg naar In Salah, stond een bord met daarop: République Algerienne dernocratique et Populaire/Ministerie des Travaux Publics et de la Construction/Ministerie de la Defense Nationale/11e Groupernent de Realisation de la Route Transsaharienne/Service National.
Ernaast: Terrassement en Rernblais 1.800.000 rn3/Terrassernents Rocheux en deblais 60.000/Couche de base 900.000/Enrobis à froid 57.500; Longueur 337.000 rn/Plate forrne 8.50 m/Reveternent 4.00 rn 24 rnois 750 rn (chaussée terrninée)
M'n naam + datum in het monument gekrast.
Terug bij de tent. In een Oranjeboombierflesje, afgesloten door een stukje kaars, liet ik een berichtje achter, begroef het in het zand en legde er stenen over. Dit is het briefje: "Cher ami. Maintenant c'est le 7e Janvier 1981. Je carnpe ici pour deux nuits, la nuit passez et cette nuit. C'est très chaud au midi, mais froid à la nuit. Le lever du soleil et le coucher du soleil sont extraordinaires. Nous sommes avec un group Hollandaises dans un grand camion et land-rover. Je suis seul ici, pour l'impression et silence, mais j'espère de retrouver le group en Tarnanrasset. D'après nous allons a Carneroun. C'est l'histoire. Je demande a vous qui a trouvé cette lettre d'envoyer la lettre a rnoi. Je suis tres curieux, qui a trouve la lettre et quand elle est trouvë. Merci Bien. Gerard de Vries, Leuvenumseweg 16, 3852 AS Ermelo, Hollande (né le 1er Juin 1959)."



Het is nu bijna 5 uur en ben klaar voor de zonsondergang te fotograferen. Iets na 5 even m'n eerste foto genomen. Na 2 minuten een met telelens. Na 5 minuten nog een foto, nu al met sluitertijd 1/125 en diafragma 5.6. Laatste foto na 15 minuten (1/125; 4.0). 't Is weer een prachtige zonsondergang. Eigenlijk zou je het moeten filmen. Een paar kleine wolkjes aan de lucht, licht blauw-wit. Nu grijs geworden. Verder een blauwe lucht. Het begint meteen al koud en donker te worden. Nog een nacht Sahara. Wel een beetje griezelig, zo alleen. Verlang ernaar om weer in de camion te zitten en elke dag goed te eten, te kletsen, muziek. Morgen is deze eenzaamheid voorbij. Toch wel blij dat ik dit meemaakte. Liftend naar In Salah zal nog een hele toer worden en kijken of Johan daar is. Na 1 of 2 dagen verwacht ik daar de truuk en blijf daar in In Salah op wachten. Vroeg op morgen. Geraas van auto's in de verte. Zo nu en dan zie ik tegen de horizon, op een heuvel een auto rijden. Half 6 en de maan komt er door. Een hele tijd niet gezien en dat is nu wel duidelijk waarom. Een hele dunne sikkel, en that's all there is. De auto’s hebben nu hun lichten op. De horizon heeft nu ook van die strepen, waar de gloed nog doorheen komt. Ook proberen vast te leggen met de maan. Ruim 30 minuten na zonsondergang (5.35; 1/15; 2.0).
Rooksrnaak in m'n mond. Hoorde dat Ida nog wel rookte. Slap. Ik blijf vol houden. De eerste week zit erop. Om kwart voor 6 sliep ik, de hele nacht door.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten