zaterdag 31 januari 1981

Om 6 uur belde Herman: "opstaan. 7 uur vertrekken". We deden het rustig aan en waren om 7 uur binnen. De landrover kwam pas om half 9. De zon schijnt. Er lopen kamelen rond en het waait. Aangenaam. Muggen. Duivengekoer. Om 9 uur bier. In Agadez waren nog wat problemen met de politie. Waarschijnlijk afbetaald. Om 11 uur waren we onderweg. Na een rijdende lunch stopten we rond 2 uur voor een uurtje. 
"Tja.." (2014)
Met Corina wandelde ik naar een Touaregkampje. De mensen waren vriendelijk, we mochten wel foto’s nemen maar voor een kadootje. Dat hadden we niet bij ons. Een paar vrouwen waren meel aan het stampen. Een vrouw had een beschilderd gezicht. Ze stonden in een groep om ons heen. Een waterzak hing in de boom. Er waren zo'n 5-10 tenten. Groot bed van palen. Waarschijnlijk trok de groep rond. Eenmaal weer onderweg zagen we een grote kudde met gnoes, schapen, geiten en kamelen. Misschien wel 200 stuks vee. Even later zagen we een karavaan kamelen, achter elkaar met voorop en ertussen een paar kameeldrijvers. Wat mooi.
In de auto las ik wat over het Sahelgebied. Het valt me eigenlijk wel mee. Het is hier aardig begroeid. Je ziet hier weinig van de hongersnood. Wel een typisch landschap: doornbomen en hoog droog gras.
We stopten bij Aderbissinat, een klein plaatsje waar markt was. Vriendelijke mensen. De kinderen spraken goed Frans en moesten de ouderen vertellen wat we wilden. Typisch voor Niger met weinig onderwijs. Pinda's en een pincet gekocht. De meeste verkopers zaten allemaal dicht op elkaar bij die markt. Spullen op de grond uitgespreid. Je kon er ook eten. Ook hadden ze petten te koop. Na een half uur reden we .weer. Bij Herman stonden een heleboel mensen naar Emma te kijken. Achter op de auto klommen een hoop kinderen. Ik gaf een paar pennen.
Nog een uurtje gereden en we stopten. Houtvuur gemaakt. Een half uur getrimd. Grika had een embryo van een schaap of geit gevonden. Lange poten, aan de darmwand nog een navelstreng. Geen ogen en een misvormde schedel. Waarschijnlijk een spontane abortus. Wat ligt hier een hout. Mooie kleine vogeltjes. Ook heel mooie vruchten aan de boom. Soort kleine voetballen met daarin een netwerk en daar weer in een schil met het zaad.
's Avonds spaghetti bij het vuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten