maandag 15 december 1980

Vanochtend om half tien gewekt door de kookploeg. Brood met kaas en tomaten. 's Ochtends nog wat in de truuk rondgehangen. Er was bijna een ongeluk gebeurd. Herman had de truuk en trailer losgekoppeld zonder de trailer op de handrem te zetten ("welles"-"nietes") en zonder blokken voor de wielen te leggen. De trailer was meters achteruit gerold tot de gasflessen en de rails voor de jeep. Alles ging deze keer nog goed. We houden ons hart vast. Willem was hierover zeer ontevreden. Hij wil in Tamanrasset uitstappen. Onervaren chauffeur, geen sleepkabel, een kwart van het nodige drinkwater bij ons, de oudere dames, etc. We praatten er wat over en wilden het vanavond voorleggen.
Met John ging ik Tozeur in. We wilden een bad (Hammam) gaan nemen. De eerste auto die passeerde gaf ons een lift tot aan het pleintje in het centrum. De hammam was gesloten tot 4 uur. We aten couscous en kip en kochten nog wat spulletjes: kaarsen, mandarijnen, koekjes, amandelen. Bij de kledingzaakjes probeerden we de spijkerbroeken te ruilen, zonder sukses. Wel konden we hasjies kopen (100 gulden voor 10 gram Maroc). Een afspraak gemaakt voor 8 uur, maar ik wist wel dat die niet doorging. Vervolgens gingen we naar hotel Splendid. Bier, bouca en wijn. We hadden daar om 4 uur afgesproken met de anderen. Een douche in het hotel genomen. Brieven en filmrolletje gepost. 
Bij Tahar en Gerda 'uitgenodigd'.
Daarna gingen we naar het huis van een Tunesiƫr, Tahar, die met een Nederlandse getrouwd was, Gerda, en een paar jaar in Vianen had gewoond. We aten couscous met vlees, groente en saus. Koffie, mandarijnen en dadels toe. Verrukkelijk. Daarna kregen we problemen over het geld. Iedereen moest 1 D betalen, wat veel te veel is. Morgen komen ze geld halen. Met de landrover gingen we terug en weer een tijdje met Ida gebabbeld over de Dijkers en de Pleiners (jaren 50 Amsterdam). Vanavond van haar gewonnen met schaken! In m'n tent nog wat na zitten denken over deze reis. Worden we uitgebuit? Wat te doen? Ik blijf vol optimisme!
Vandaag een bloemetje gekregen van Karin M. Wat betekent het?
Jan legde vandaag uit wat we bij de grens moesten doen. Het Algerijns geld van de wisselneef in een sok of onderbroek doen. De rest opgeven, behalve het zwarte geld. "Probeer zo eerlijk mogelijk te blijven."  "Gevaarlijk". "Tien jaar bak is ook niet alles".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten