woensdag 17 december 1980

Woensdag geloof ik, 17 december, 1 maand onderweg. Om 6 uur wakker. Het was nog donker en ik had diarree. De muzelman riep het gebed van de moskee. Weer in slaap gevallen en om 5 minuten voor 8 gewekt. Nog 5 minuten ontbijt. Encounter Overland was al aan het inpakken en vertrok om 8 uur. Wij om 9 uur. De diarree bleef. Tijdens het tillen van de rails in de auto kreeg ik deze tegen m'n ribbenkast. De hele dag het gevoel van gekneusde ribben.
Onderweg hielden we bij een klein plaatsje halt, waar op dat moment net speelkwartier was. We (Thea en ik) praatten een tijdje met de leraren, met de mooie namen: Maamir Abdelaziz, Ben Amara Bonbaceur en Khalef Sadok. We werden door hen uitgenodigd voor koffie en kregen brood, kaas, mandarijn en een ansichtkaart. Ze vertelden over de school. De eerste 2 jaar Arabisch. In het derde jaar Frans erbij. Wij vertelden over·onze reis. Ze zagen ons als echte kapitalisten. Maamir (32 jaar), die getrouwd was met een 24-jarige vrouw en al een kind van 11 jaar had!, wilde deviezen wisselen. We·gingen daar (nog) niet op in. Wel wisselden we onze adressen uit.
Goed, we waren daar een uur geweest en zouden maar een half uur pauzeren. Terug bij de truuk: geen truuk. Jan en Pieter ontdekten we tussen de Algerijnen. Jan: "Het sterkste staaltje van asociaal gedrag dat tot nu toe vertoond is". De truuk stond 2 km verder bij een pomp. In een taxi reden we daarnaar toe en ik mocht afrekenen met de chauffeur (10 D, dat is 5 gulden). Iedereen, de oudere dames en Jan, waren hartstikke nieuwsgierig wat we betaald hadden. "Geen commentaar".
We reden verder naar Touggourt. Alleen maar zand, zo nu en dan wat palmbomen. In Touggourt waren we rond half 1. Jojo moest naar de tandarts en kon niet eerder dan half 3 (=half 4) geholpen worden. Een uur tijdsverschil. De stad ingewandeld en wat rondgekeken. Kwam nog met een Algerijn op de foto. De E.O.-tour was er ook. Later ging ik met Corina en Toos de grotwoningen bezoeken. Soort katakomben. Donkere holen waar veel kinderen speelden. In een huisje gekeken: kamer met bed, kleine ronde tafel met kachel, burootje, telefoon en spiegel. C'est toutes. Weer later naar een Monoprix om bier te halen. Je moest wel lege flessen meenemen en die hadden we niet. Teleurgesteld weer weg. Met Ida en Thea naar een confissserie gegaan. Glaasje drinken: melkachtig, groen, zoet drankje en "gebakjes". Drie soorten, die we alle 3 probeerden.
Bij de truuk waren we weer het laatst. Wat een dag. Even buiten Touggourt zetten we onze tenten op. Bedoeïenen liepen om onze tent heen en waren nogal ophitserig tegen elkaar. We zagen bij enkele hutten verderop een vuurtje branden en gingen kijken. Ida, Thea, Corina en later Johan. Bij het vuurtje gingen we zitten en kregen thee. Theeritueel. De kannetjes werden in het vuur gezet. Glaasje vol, weer terug in de kan. Glaasjes werden rondgegeven. De vrouw liet veel sieraden zien. We begrepen niet veel van wat ze zeiden. Alleen Arabisch. Wel heel gezellig zo, met  z'n vijftienen rond een klein vuurtje. We deelden de snoepjes rond. De kinderen en ook de ouderen waren er dol op. Ze wilden ook kleren hebben maar dat ging niet door.
In de truuk aten we stamppot andijvie met worst en sinaasappel na. We liepen om beurten wacht bij de tenten. Gisteren waren er spullen uit de tenten gestolen en later gesignaleerd in een dorpje (o.a een schaakspel). Thea was een beetje kwaad. "Arme mensen, waar wij van profiteren". In de truuk nog wat met Arne gepraat (hij had de fles whisky van John leeggedronken!) en geschaakt (+verloren).
Verhaal in de bus: eiland spermatozoïden, onder het maagdeneiland, met een berg (Venus). Kunnen niet optellen, alleen aftrekken. Favoriete sport: paalklimmen. Vrucht: eikels. Weer: zo nu en dan ruk- en trekwinden.
Na de thee en de koffie met gebak (Piet) ging ik naar m'n tent. Karin M was vandaag ook jarig, maar deed er weinig aan. Het is nu half 12. Val bijna in slaap. De rust

Geen opmerkingen:

Een reactie posten