woensdag 22 juni 2011

Het Hollands Kustpad (8)


Het ontbijt in het Broederschapshuis nuttigden we gisteren met zo'n vijftig 60+ Friezen die aan de Schoorlse fietsvierdaagse meededen. Het was een eenvoudig ontbijt met stapels bruine en witte boterhammen, kaas en vleeswaren, melk, koffie en thee. De botervloot en de potten jam en pindakaas stonden op de vierkante tafels. We werden vrijgesteld van corvee.
Het had 's nachts stevig geregend, en het miezeren hield op toen we om 9 uur vertrokken. In Callantsoog hadden we een overnachting kunnen regelen, dropten daar onderweg de rugzak en wandelden nog een stukje door naar Julianadorp. Grappig te lezen dat dit dorp tot 1909 'Loopuyt' heette. In dat jaar, het geboortejaar van Juliana, deed de kleinzoon van Pieter Loopuyt het verzoek aan het Koninklijk Huis om het buurtschap Julianadorp te noemen. Het verzoek werd ingewilligd. Het dorp is vooral een verzameling van bungalowparken en campings, en een snackbar op een winderige lokatie.

Vandaag sloegen we het ontbijt over en zaten om 7 uur weer in de bus naar Julianadorp om de laatste 13 km te wandelen. De zon was al lekker warm. In het duin zaten honderden konijntjes te eten of ook van de zon te genieten. Een stuk of tien helikopters vlogen westwaards, naar de booreilanden. Een trip die ik ook nog eens maakte toen we een tuberculosepatient op een booreiland hadden, en we daar contactonderzoek moesten uitvoeren. Op de punt van Noord-Holland draaide het Kustpad naar het oosten, langs het Marsdiep. De veerboot naar Texel was ook onderweg. De routebeschrijving vertelde dat we de kuststrook moesten verlaten en na een kilometer waren we bij het NS station, het eindpunt van het Kustpad. Het was kwart over 10. Het einde van een pittige wandeltocht door het mooie duin/kustlandschap van Nederland met verrassende natuur. Het ging letterlijk voor de wind, zeker met windkracht 5, zoals wij een dagje hadden.
Typische Hollands landschap
Julianadorp
Duinlandschap
NS Den Helder, eindpunt Hollands Kustpad
Watertoren Den Helder



maandag 20 juni 2011

Het Hollands Kustpad (7)

We hebben weer een heerlijke wandeldag achter de rug, over hoge duintoppen, door duinbos en over strand, tussen Egmond en Bergen. De wandelsnelheid is niet zo hoog omdat bijna alle 26 km over zand ging. We vertrokken om half 10 en kwamen pas om 6 uur aan, maar hadden uiteraard ook een paar keer een terrasje van een strandtent gepakt op deze zonovergoten dag.
Vannacht slapen we in kamer 37 van Slaaphuis 2 van het Broederschapshuis in Schoorl. Bij inschrijving kregen we twee linnenpakketjes: een laken, een dekbedhoes, een sloop, twee handdoeken en twee washandjes. De kamer is basic, zonder tv, maar met twee bedlampjes en een kleine schrijftafel, douche en toilet. We hebben ook niet meer nodig. Het huis van de Doopsgezinden ligt prachtig in een stil bos.
in de duinen


Nivon huis, Bergen
Broederschapshuis, Schoorl

zondag 19 juni 2011

Het Hollands Kustpad (6)

We hebben het vandaag wat rustiger aan gedaan, met een late start en maar ... 26 km, naar Bakkum. De benen waren nog behoorlijk stijf en pijnlijk na de lange tocht van gisteren. Via het verrassende dorpje Oud-Velsen stonden we ineens voor het Noordzeekanaal. Het kanaal werd in de 19e eeuw gegraven. Een deel van Velsen is daarvoor opgeofferd. Er was toen grote sociale ongelijkheid. De Amsterdamse bourgeoisie had in deze streek grote buitenverblijven, terwijl de lokale bevolking geen cent te makken had. De rijke mensen hadden uiteraard belang bij het kanaal dat in 1876 in gebruik werd genomen. Conny Braam beschrijft in haar historische roman 'De woede van Abraham' heel beeldend en gepassioneerd over deze periode: Een boek om aan te bevelen! Een pontje bracht ons nu naar de overkant, naar Velsen-Noord. Langs de Corus fabrieken (vroeger Hoogovens) en via Wijk aan Zee kwamen we opnieuw in een uitgestrekt duinreservaat terecht: 10 km zonder een huis tegen te komen, en ook maar heel weinig mensen. We voelden ons soms in het buitenland...
Herenhuis Driehuis
Oud-Velsen
Noordzeekanaal
Noord-Kennemerduinen Nationaal Park

zaterdag 18 juni 2011

Het Hollands Kustpad (5)

Vandaag ging de tocht eerst 13 km door de (Amsterdamse) Waterleidingduinen, dat werden er heel wat meer omdat we gelijk al een paar kilometer de verkeerde kant opliepen. We misten wel vaker een afslaand schelpen- of zandpaadje. Bijzonder was dat we bijna niet door 'de bewoonde wereld' kwamen. Zandvoort lieten we letterlijk links liggen en bij Overveen namen de short-cut waardoor Haarlem rechts bleef. En daarna bij Bloemendaal opnieuw een onwaarschijnlijk mooi natuurgebied: het Zuid Kennemerland Nationaal Park. Het Vogelmeer doet zijn naam eer aan met de vele watervogels. En toen we weer eens verkeerd liepen stonden we oog in oog de grote met grote bruine grazers (Schotse hooglanders). In Santpoort-Noord eindigde de dag, vermoeid. De 33 km waren wel 40 geworden, zeker als we de wandeling in Haarlem vanaf het station naar hotel nog meetelden. Oef.
Amsterdamse Waterleidingsduinen
Uitkijkpost Vogelmeer
Vogelmeer
Schotse Hooglanders

vrijdag 17 juni 2011

Het Hollands Kustpad (4)

Een budgethotel in Haarlem is dit weekend onze uitvalbasis voor het kustpad. We hebben het plan om deze week het pad uit te lopen. Woensdag hebben we een kort dagje, omdat we dan van het eindpunt Den Helder naar Gouda gaan en 's avonds het vliegtuig pakken naar Genève. Dus bedachten we om vrijdag na ons werk nog een avondje te stappen. De verwachte regen plensde naar beneden toen we om 6 uur met de bus een uur door de bollenvelden slingerden naar Noordwijk, de plaats waar we vorige keer geëindigd waren. En daarna was en bleef het droog! Zo'n avondwandeling heeft z'n bijzondere kanten: de stilte, honderden konijnen in het duin en de 10 reeën die bij het invallen van de duisternis overstaken/sprongen naar het duinbos. In De Zilk eindigde onze tocht en reden we in het donker terug naar Haarlem, waar we snel in slaap vielen.
bij Noordwijk
vaag avondzonnetje in de Noordwijkse duinen
strand met op de achtergrond Hoogovens bij IJmuiden

zondag 12 juni 2011

Het Hollands Kustpad (3)

Via het Haagse Bos wandelden we deze eerste Pinksterdag langs het Huis ten Bosch, de residentie van Koningin Beatrix. Het ligt slechts op 15-20 minuten lopen van het Centraal Station. Via Duindigt en Clingendael liepen we vervolgens de stad uit en kwamen op de Waalsdorpervlakte. In de Tweede Wereldoorlog zijn hier ruim 250 mensen gefusilleerd: verzetsmensen, medewerkers van kranten (veel CPN’ers) of vergeldingen voor aanslagen op Duitse officiers. Op 4 mei vindt elk jaar bij de grote klok de stille tocht plaats. De vogelgeluiden in de duinen zijn dan indrukwekkend tijdens die stilte.
Wij vervolgden ons pad door het prachtige duinlandschap. Interessant was te lezen dat het rivierwater uit de Maas hier naar toe gebracht wordt (2 x 30 km), waar het duinzand fungeert als een filter voor biologische zuivering. De volgende keer drink ik het Haagse water op kantoor met meer aandacht. De wandeling door het duingebied bij Berkheide was heel mooi, soms een beetje zwaar vanwege het mulle zand, en met duinpannetjes om even uit te rusten. Het laatste traject van de 27 km ging via Katwijk naar Noordwijk over verharde paden en was een makkie. We zijn klaar om volgende week in 5 dagen door te stomen naar Den Helder.
Huis ten Bosch, Koningin Beatrix
Grote klok, Waalsdorpervlakte
Mul zand van duinpad


zondag 5 juni 2011

Het Hollands Kustpad (2)

De buienradar voorspelde vanmiddag forse regenbuien, dus gingen we vroeg op stap. Een relatief korte etappe die ons hemelsbreed niet veel verder bracht, maar ons wel een mooi stukje Den Haag liet zien. Via Kijkduin slingerden we eerst 8 km door de duinen naar Scheveningen, de noordelijke badplaats van Den Haag. In de serre van het Kurhaus dronken we koffie met een klassiek muziekje op de achtergrond en uitzicht op een betrokken strand. Daarna ging de route door de Scheveningse Bosjes, dat zoals zoveel andere parken in de dertiger jaren van de vorige eeuw is aangelegd door werklozen tijdens de werkverschaffing. Uiteraard ging de route ook langs monumentale gebouwen zoals het Vredespaleis en over het Binnenhof. Het jaartal 1813 kwam een paar maal ter sprake tijdens onze wandeltocht. In Scheveningen staat een gedenknaald op het strand als herinnering van de terugkeer van prins Willem I na zijn 18-jarige ballingschap. Van 1795 tot 1813/1815 waren we onder de Fransen (vanaf 1804 onder Napoleon). In 1815 werd het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden opgericht en werd Willem I onze eerste koning. In 1830 splitste België zich af en zijn we dus doorgegaan als het Koninkrijk der Nederlanden. Vanuit de KNCV kijk ik uit op Plein 1813. Nu weet ik naar welke historische gebeurtenis dit jaartal verwijst. Overigens zat de buienradar er naast want de zon scheen toen we op Den Haag Centraal Station aankwamen.
Strandjuttersmuseum, Kijkduin

Kurhaus, Scheveningen
Vredespaleis, Den Haag
Beelden, Lange Voorhout, Den Haag

donderdag 2 juni 2011

Het Hollands Kustpad (1)

Vandaag zijn we begonnen met het Hollands Kustpad, een lange afstandswandeling van ruim 200 km van Hoek van Holland naar Den Helder. De wandelgids kreeg ik gisteren op mijn verjaardag cadeau en vandaag hebben we dus meteen de wandelschoenen aangetrokken en zijn op pad gegaan. Het eerste stukje ging langs de Nieuwe Waterweg waar de grote containerschepen doorvaren van Noordzee naar Maas. Bij de pier draaiden we het hoekje om en liepen naar het noorden, het strand op. De route ging echter voor een groot deel niet over strand en duinpaden, maar door dorpen zoals ‘s-Gravenzande, Ter Heijde, Monster, Poeldijk en Loosduinen. Een gebied dat Westland genoemd wordt en bekend is van de kassen. Verrassend was het recreatiegebied Ockenburg met veel uitgebloeide rododendrons. Er waren plannen om hier ooit een grote woonwijk aan te leggen, maar door het uitbreken van de tweede wereldoorlog is het daar gelukkig nooit van gekomen. De 22 kilometers vlogen vandaag onder onze voeten voorbij en na een paar duintoppen kwamen we aan in Kijkduin, het minder bekende zuidelijke badplaatsje van Den Haag. En hoewel we aardig gebruind waren in Egypte heeft de zon en zeewind ons weer een ander kleurtje gegeven.
Vertrek Hoek van Holland
Strandhuisjes op het strand bij Hoek van Holland
Kassen in het Westland
Op het strand van Kijkduin, einde van de eerste dag