In de supermarkt haalden we de
pakjes verpakte serrano-ham weer uit de winkelwagen, toen we grote gedroogde hammen tegenkwamen. Je kent ze misschien wel, bij
Spaanse slagers hangen ze omgekeerd met een touw aan het plafond in de winkel. In ons vakantiehuis
zette ik het grote mes dwars op de ham; het lukte met grote moeite er een
paar plakjes af te snijden. Teleurgesteld knabbelden we het weinige rode vlees
van de vettige plakjes. Dit kon niet de bedoeling zijn! Gelukkig vertelde Pepe
op YouTube hoe het wel moest. Als je belangstelling hebt dan moet je even googlen op “Hoe snijd
je een gedroogde ham?”. Wel een scherp mes nodig. De kruidenier in het dorp sleep onze messen even met de hand, want deze waren inmiddels al aardig bot geworden. En hoewel de ham eigenlijk in een houder hoort, lukte het goed
om uit de hand er elke dag verse plakjes af te snijden. Smullen dus.
Eten in Spanje is altijd
fijn. In Barcelona aten we vaak even tapas bij de borrel of als maaltijd. Je
hebt de kleinere broodtapas die in vitrines staan en hier pinchos heten. Hapjes
met tonijn, zalm, chorizo, een stukje brie en walnoot of nog zo veel meer. Na
afloop telt de ober het aantal prikkertjes. De lengte van het stokje bepaalt de
prijs.
Els Tres Tombs in Barcelona |
Boven ons vakantiehuis en in de bergen cirkelen vaak groepen vale gieren. Ik lees op Wikipedia dat een volwassen gier circa 1 meter lang is, een vleugelspanwijdte van 2,5 meter heeft en meestal 6-10 kg weegt. Ze kunnen een snelheid bereiken van 70 kilometer per uur en honderden kilometers per dag afleggen, waarbij ze op de zon verwarmde luchtstromen zweven. Indrukwekkende beesten. Straks proberen we ze dichterbij te krijgen met de resten van de Iberische ham.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten