“Eclectisch”
staat in Wikipedia bij de bouwstijl van de hervormde kerk in Westwoud (https://nl.wikipedia.org/wiki/Hervormde_Kerk_(Westwoud)),
een woord dat (nog) niet in mijn vocabulaire voorkomt, maar me nu wel fascineert.
Maar het was niet de architectuur of religie die gisteren de redenen waren om
kerkjes in de buurt van Medemblik te bezoeken. Nee, het ging om de architect
van deze kerken: A.T. (Arnoldus Teunis) van Wijngaarden, betovergrootvader van
Florence. Hij was in 1819 in Papendrecht geboren en trouwde in 1845 in Hoorn met Sijtje
Dekema, die aldaar geboren en getogen was. De huwelijksakte vermeldt dat hij - toen op z'n zesentwintigste - architect was. In 1846 werd in Medemblik hun eerste kind geboren: Cornelis
Arnoldus, de overgrootvader van Florence.
Mijn
interesse voor A.T. kwam, toen ik een keertje tijdens het googelen een
briefkaart van hem vond uit 1897 met felicitaties voor de 70-jarige P.J.H.
(Pierre) Cuypers, architect van het Rijksmuseum en Centraal Station in Amsterdam. Misschien had A.T. ook wel bekende bouwwerken nagelaten? En dat bleek zo te zijn. Met een lijstje van vier te bezoeken kerken togen we dus naar Westwoud, Midwoud, Twisk en Medemblik.
N.H. Kerk in Westwoud |
Kerkklok N.H. Kerk Westwoud |
N.H. Kerk in Midwoud |
Inscriptie A.T. van Wijngaarden, architect |
Huizen in een 'eclectische' bouwstijl |
Doopsgezinde Kerk in Twisk |
Kapelletje in houten schuurtje ("Stilte Boetje") |
De Doopsgezinde Kerk ligt achter het witte woonhuis |
‘Verborgen verleden’ is een tv-programma dat ik al jaren met veel plezier volg. Meestal volgt er een verrassing op het eind, vaak met een buitenlandse trip. Wij waren al zeer tevreden met de bezoeken aan de vier kerken.
In Medemblik liepen we nog een rondje langs het kasteel Radboud, dat in de dertiende eeuw in opdracht van Floris V is gebouwd. Het kasteel was onder andere bedoeld om de Friezen tegen te houden. Dat lukte maar net. Grutte Pier en zijn neef Wijerd, krijgsheren en zeerovers uit Friesland, vielen het stadje in 1517 aan. Een deel van de bevolking vond bescherming in het kasteel Radboud. De Friezen lieten het stadje brandend achter en alle (houten) huizen gingen in vlammen op. Alleen de toren van de Bonifaciuskerk bleef bewaard. In 1578 kreeg Medemblik stadswallen en verloor het kasteel zijn functie als verdedigingswerk en toevluchtsoord, en raakte het kasteel daarna in verval.
In een boekje “Kent u ze nog…. de Medemblikkers” kom ik nu het volgende verhaal tegen: "Die andere meneer met zijn statige lange baard? Dat is de heer A.T. van Wijngaarden; indertijd een bekende persoonlijkheid. Hij was hier gemeente-opzichter van 19 september 1845 tot 2 oktober 1895. Onder zijn leiding werden de bouwvallige toren en muurresten random kasteel Radboud afgebroken. De wester(stads)poort en het koor van de Bonifaciuskerk gesloopt. Geen prettige reputatie ... Ook werd toen de Goudsbloemgracht gedempt. Och, hij was slechts uitvoerder van besluiten die door andere verantwoordelijke instanties genomen werden."
Het lijkt
een domper, maar is het toch niet. Op Wikipedia staat namelijk dat onder leiding
van P.J.H. Cuypers het kasteel Radboud tussen 1890 en 1897 gerestaureerd werd.
En zo wordt de samenwerking tussen A.T. en de 'grote' Cuypers zichtbaar, is de rol van A.T. als puinruimer onderdeel van een jarenlang restauratieplan van een kasteel en snap ik de
felicitaties van A.T. aan de hooggeëerde P.J.H. in 1897.
En het woord eclectisch? Het is een term die o.a. gebruikt wordt in de negentiende- en
twintigste-eeuwse bouwkunst, waarbij elementen van twee of meer historische
stijlen gecombineerd worden. Ik ga me de komende jaren daar maar eens in
verdiepen en kijken of ik A.T. een mooie plaats in de geschiedenis kan geven.
Hij heeft het verdiend.
Ik heb al nieuwe sporen en zal daar in een 'eclectische stijl', een combinatie van Wikipedia/Reliwiki-teksten en eigen schrijfstijl met soms wat fictie, over berichten.