dinsdag 20 november 2018

Roemenië en digitale ontwikkelingen

Op Schiphol lopen tegenwoordig zwaarbewapende militairen rond. Je kent ze vast wel: met een kogelvrij vest en een mitrailleur scheef voor de borst. Maar niet eerder zag ik ze met een ah-tasje. Een van de twee militairen rekende een paar roomboterappelflappen bij de zelfscanautomaten af. Ze zijn deze week in de aanbieding. De ander stond buiten met een plastic ah-tas. Het pakketje werd erin gefrommeld. Nooit bij stilgestaan, dat deze mensen ook eten moeten scoren, net zoals ik. Ik was wel wat hongerig na mijn vertraagde vlucht uit Boekarest met TAROM. De Roemeense maatschappij serveerde alleen pasta met een klein beetje tomatensaus. De koffie was niet veel beter: een bekertje heet water, waar je zelf het zakje oploskoffie in moest doen. Maar geen geklaag hoor. Ik neem het altijd zoals het is. Van m’n moeder geleerd!
Het samenkomen van de drie nieuwe tijdsverschijnselen was wel een grappig gezicht. Ik ben blij met de ah-to-go’s die op elk groot station staan. Beter een krentenbol en half litertje melk dan een lauwe, slappe kroket uit de snackbarautomaat. Nederlands geld heb ik al helemaal niet meer bij me. Alleen een telefoon met trein- en bankpasjes. En die militairen. Ach, ook dat went.
Roemenië is een vaste bestemming geworden. Dit was mijn derde bezoek van het jaar. In januari staat de volgende trip al weer gepland. Na veel bureaucratische rompslomp, en met meer dan een jaar vertraging, zijn we zover. We hebben na een complexe Europese aanbesteding een vrachtauto (in het Roemeens: ‘caravan’) laten bouwen. In de truck is een digitaal röntgenapparaat geplaatst, met software (van Nederlandse makelij) die de foto’s op afwijkingen scant. En er staat ook een modern lab-apparaat in, die (het DNA van) de tbc-bacterie kan aantonen. De diagnose tuberculose kan zo in twee uur tijd worden gesteld, zonder dat er een arts of verpleegkundige aan te pas komt. Het Europese project waar dit onderdeel van is, heet dan ook E-DETECT TB. Met de E van ‘early’. De foto’s worden geüpload naar de Cloud en kunnen door de tuberculoseartsen in Roemenië real-time bekeken worden. En als het nodig is, kan ik vanuit Nederland de foto’s ook bekijken. Uiteraard wel anoniem vanwege de Europese privacywetgeving. Morgen heb ik een Skypegesprek met een Roemeense collega’s om een paar foto’s (en patiënten) te bespreken. Onvoorstelbaar wat de technologie aan mogelijkheden heeft gebracht!
We zijn al een paar maanden aan de slag, maar nu was het tijd voor een feestje. De gebeurtenis zou eerst bij het parlement plaatsvinden, maar vanwege de eerste sneeuw werd uitgeweken naar een hotel. De ‘caravan’ stond op de binnenplaats. In het hotel vonden ook de toespraakjes plaats, waarna de minister van volksgezondheid de officiële opening verrichtte. Deze ‘politieke betrokkenheid’ is heel belangrijk voor de tuberculosebestrijding. En dat geldt ook voor media-aandacht. Ook dat hadden onze Roemeense collega’s goed georganiseerd. De opening haalde het achtuurjournaal van de Roemeense televisie. 
M’n Engelse collega twitterde er ook aardig op los. Voor zo’n gelegenheid heel nuttig, hoewel ik verder nog weinig nut van twitter heb gezien. Maar er komt vast binnenkort weer iets nieuws. Meegaan in deze digitale revolutie is wel het credo!
De minister van volksgezondheid omringd door de media
Tweets van m'n Engelse collega



1 opmerking:

  1. Heel leuk te lezen over dit prachtige public health export product, Gerard en wat een mooi voorbeeld van praktische internationale samenwerking, proficiat!

    BeantwoordenVerwijderen