vrijdag 1 februari 2019

Sponsors gevraagd


Ik val maar gelijk met de deur in huis, want ik ben op zoek naar sponsors voor het boek over de betovergrootvader van Florence. In de blogs heb ik al een paar keer over deze interessante voorouder verteld en over onze zoektocht. Het heeft mijn leven de afgelopen anderhalf jaar redelijk beheerst en dat zal de komende zes maanden ook zo zijn. Want we gaan een boek over het leven en vooral het werk van de A.T. van Wijngaarden, de Stads Architect van Medemblik, uitgeven. De datum dat we het boek gaan presenteren staat al vast: 29 juni 2019 in Kasteel Radboud in Medemblik. Het is dan precies 200 jaar geleden dat deze Arnoldus Teunis van Wijngaarden in Papendrecht werd geboren.
Meer informatie over het boek is te vinden op de webpagina www.atvanwijngaarden.nl. Daar zijn ook een aantal links te vinden. Eentje naar de brochure met meer informatie over het boek, de sponsoring/crowdfunding en vroeginschrijving. Verder ook een link naar een artikel over dit project dat in augustus in het Noord-Hollands Dagblad verscheen. Op Wikipedia houden we een lijst van gebouwen bij die van zijn hand zijn (https://nl.wikipedia.org/wiki/Arnoldus_Teunis_van_Wijngaarden). Vandaag is er weer één bijgekomen.
Elke steun voor het boek is welkom!

Frosted rain

Palace of Parliament, het voormalige paleis van dictator Ceaucescu, nu 6 maanden gesloten voor publiek omdat buitenlandse gasten voorrang krijgen nu Roemenie voorzitter is van de Europese Unie
Zondag arriveerde ik in Roemenië. De bomen waren bedekt met een dikke laag ijs. In het Roemeens is ijzel ‘ploaie înghețată’, wat vertaald werd in ‘frosted rain’ of ‘frozen rain’ (ploaie = regen en înghețată = ijs). Toen ik later die woorden gebruikte in een gesprek met Engelsen keken ze me enigszins verbaasd aan. In het Engels is ijzel ‘sleet’, maar ik moet zeggen dat ‘frosted rain’ (berijpte regen) of ‘frozen rain’ (bevroren regen) veel idyllischer klinkt.
Normaal ga ik altijd met een taxi naar het longziekenhuis, maar het verkeer zat maandagochtend flink vast. Ik wilde het winters landschap ook wel eens intensief ervaren en wandelde door de parken naar het instituut. Een mooie wandeling van ruim een uur. De paden waren nog glibberig door opgevroren sneeuwresten en ijzel. Dikke ijzel lag ook op de elektriciteitskabels. Met de lichte dooi viel het ijs soms naar beneden. Zaterdag had men het tramverkeer stilgelegd vanwege elektrocutiegevaar.  Ik bedacht me onderweg dat ik door een uitglijder hier zo een botbreuk kon oplopen. Zo langzamerhand behoor ik tot de leeftijdsgroep met een verhoogd risico. En zat niet te wachten op een medische behandeling in een Roemeens ziekenhuis. Gelukkig bereikte ik veilig het longziekenhuis. 
Het is al de achtste keer dat ik voor een Europees project in Roemenië kom. Boekarest begint vertrouwd te worden. Ik sliep laatst in dezelfde hotelkamer. Het felgroene neonlicht van het exit-bord in de kamer dekte ik gelijk maar af met m’n T-shirt, om niet ’s nachts wakker te worden. Het is ook wel fijn om de buurt een beetje te kennen. Dit keer at ik met een Engelse collega in dezelfde pizzeria en uiteraard gingen we naar dezelfde Craft Beer bar. Veel geklets natuurlijk over de brexit. Deze Engelsen hebben hun buik er wel een beetje vol van. Het Europese paspoort moet binnenkort ingewisseld wordt voor een blauw Brits paspoort. De aanbesteding is gewonnen door een Frans bedrijf
De E-DETECT TB Rontgenbus
Met alle aanloopproblemen gaat nu redelijk met het Roemeense ‘bus’ project. Vandaag verscheen er echter een ‘error’ bij het aanmaken van een röntgenfoto. Een paar telefoontjes naar Nederland hebben het probleem nog niet opgelost. Volgende week gaat men er verder mee. De röntgenbus stond dit keer bij ARAS, de Roemeense anti-AIDS organisatie die zich inzet voor drugsverslaafden. Ik ben al eens eerder met hen naar een spuitomruilplek geweest, door hen zelf het getto genoemd. Het was inderdaad heftig om vaak nog jonge mensen zo te zien, helemaal op het verkeerde spoor. Soms al zeer jong, kinderen nog van 15-16 jaar, die aan middelen verslaafd zijn.
Prachtig plafond in de conferentiehal, in het Hilton hotel in Bucharest

HepHIV2019 conferentie in Bucharest
Tuberculose, hiv en hepatitis zijn ziektes die bij hen veel voorkomen, allemaal gerelateerd aan het drugsgebruik. Via vieze spuiten krijg je hiv, hepatitis B en C. Door de hiv ben je verhoogd vatbaar voor tuberculose. Meer dan 80% van de tbc-patiënten die drugs gebruiken in Roemenië is ook met hiv geïnfecteerd; een kwart van hen overlijdt zelfs tijdens de tbc-behandeling. Allemaal redenen om, zoals ik tijdens het congres vertelde, de medische diensten naar deze mensen te brengen (outreach services). Er is namelijk een grote drempel voor deze groep om met klachten naar de dokter te gaan. En dat betekent dat mensen vaak al heel ziek zijn als ze wel gaan en hebben dan ook al veel anderen besmet met de tbc-bacterie. Er is nog veel werk te doen in dit land!