Hola. De
sterke geur van de eucalyptusbomen prikkelde mijn luchtwegen, geest en benen om
m´n pas nog eens te versnellen. Zo dicht bij Santiago! Ik liep nog een dag door
in de avondzon (41 km) en moest voor het eerst een hotelkamer boeken. De
herberg was "Completa". Elk nadeel heeft z´n voordeel en ik hoefde nu ook niet
voor 22 uur binnen te zijn en kon de Champions League halve finale tussen
Chelsea en Barça in een volle kroeg uitkijken. Barça scoorde het beslissende
doelpunt in de extra tijd en staat over een paar weken in de finale. Juichende
mensen in de kroegen en toeterende auto´s op straat.
Dat
was een paar dagen geleden. Vanochtend was iedereen al vroeg in de weer. Nog 22
km te gaan naar Santiago en het is gebruikelijk om dan om 12 uur in de
kathedraal bij de pelgrimsmis te zijn. Ik sprong dus ook maar om 6 uur uit mijn
stapelbed. Buiten Pedrouza volgde ik een aantal zaklantaarns in het donkere
bos. En om 11 uur stond ik op de Praxa voor de kathedraal in Santiago de
Compostella. De mis vind ik (nog steeds) een grote poppenkast, hoewel het
geslinger van het grote wierookvat aan een lang touw wel zeer spectaculair was. In Santiago de Compostella met een volle stempelkaart (credential) |
De eeuwen trekken hier aan je voorbij. Ik heb al iets over de middeleeuwen geschreven. De Camino is in die tijd ontstaan, evenals veel gebouwen. Chris en Michèle, twee Australische vrouwen, zeiden vaak bij de oude bruggen “another medieval bridge”. Ook heb je het op een gegeven moment wel gehad met de oude kerken, die meestal niet meer gebruikt worden. Restanten uit de Romeinse tijd, zeg maar rond het jaar 0, waren soms ook nog goed zichtbaar zoals in het plaatsje Astorga waar ik het Museo Romano bezocht met mooie grafzerken van legionairs. Er bestaat ook een 1000 km pelgrimsroute van Sevilla naar Santiago over een oude Romeinse weg. Volgens kenners is dit de mooiste Camino! Verrassend was Atapuerca waar tien jaar geleden de oudste Europese mens gevonden is, de homo antecessor. Er was een mooi klein museum ingericht met video om hier uitleg over te geven. In de Gallicische boerenbergdorpjes leek de tijd stil te staan, maar de Camino kwam ook door grote steden zoals Logroño, Burgos en León, en langs snelwegen. De moderne tijd was niet helemaal uit beeld.
In een Gallicisch dorp |
En dan is het te voet voortbewegen bijna voorbij. De voeten, mijn vehikel van de afgelopen maand, hebben het fantastisch gedaan. Halverwege een tijdje last van mijn achillespees, maar geen enkele blaar opgelopen! Mijn lichaam voelt nu ook ijzersterk. Het zal over een paar dagen wel gek zijn als ik weer in een bus zit naar Santiago. De komende drie dagen loop ik naar de kust, de Atlantische Oceaan, naar Finisterre (in het Gallicisch: Cabo Fisterre) om daar het ruizen van de zee te horen en de zon in het water onder te zien gaan. En donderdag vlieg ik terug naar Nederland. Het is toch ook heel fijn om straks weer thuis te zijn. Tot binnenkort!
Finisterre |