Brede meanderende rivier op de heenweg, 7 minuten na take-off. De Rijn? Wie het weet mag het zeggen. |
De zonnestralen branden nog even
op mijn gezicht. Door het raampje van het vliegtuig. Ik heb ze de afgelopen
week nauwelijks gevoeld tijdens mijn bezoek aan Griekenland. En dat terwijl
elke dag de lucht strakblauw was met temperaturen van 33 graden.
'EODY'. D staat voor Democratie (=Volk) en Y voor Ygienia, Gezondheid), dus Volksgezondheid |
Het EODY, het ‘Griekse RIVM’, heeft ons gevraagd mee te helpen met het ontwikkelen van een nationaal
tuberculoseplan. Dat kan binnen een project dat wij namens ECDC, het ‘Europese
RIVM’, uitvoeren. De grote waarde van fysieke ontmoetingen werd voor dit soort consultancywerk
weer heel duidelijk. Twee maanden stoeiden we om afspraken te maken over een
kort document en het programma. Zonder veel succes. Afspraken werden afgezegd of
de counterpart verscheen niet in Teams. Het ECDC heeft duidelijke
deadlines. Deze maand moet het tussentijdse rapport klaar zijn; in oktober
eindigt de ondersteuning. Ik had de handdoek bijna in de ring gegooid. Ook mijn
tijd is beperkt. De komende drie weken hebben we vakantie en daarna vliegt de
tijd weer verder. Om de impasse te doorbreken, besloot ik maar om mijn bezoek aan te
kondigen in deze derde week van juli, en te zien wat er gebeurde. Een goede
set. Tijdens autoritten, koffiegesprekken of met een hapje eten werd duidelijk
waar de problemen lagen, maar die ga ik hier niet vertellen. :-)
Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) |
De directeur van het EODY stelde twee jonge artsen (infectiologen) beschikbaar om hand- en spandiensten te verrichten, en stapte ook zelf vaak in de auto om mee te gaan naar ziekenhuizen en laboratoria. Het plan om tot een plan te komen is nu klaar. Komende weken gaan deze jonge artsen via een digitale vragenlijst alle betrokkenen (‘stakeholders’) benaderen. We hebben een uitgebreide lijst opgesteld wie dat zijn, inclusief andere ministeries, vluchtelingenorganisaties en patiënten zelf. De opgehaalde input wordt begin september in een stakeholdersmeeting besproken. Als covid het toelaat, dan zal ik op korte termijn weer afreizen naar Griekenland.
Oplaadpalen worden geplaatst bij een tankstation aan de snelweg Athene-Patras. |
Ook al miste ik overdag de zonnestralen, ’s avonds had ik tijd om in de stad te zijn. De chauffeur vertelde waar ik de beste souvlaki kon eten, de jonge artsen op welk dakterras je cocktails moet drinken met de ondergaande zon (dat bewaar ik voor een volgende keer) en de hotelbediende waar de lokale terrasjes zijn. Athene is een leuke stad; een aanrader voor degene die hier nog nooit is geweest. Magnifiek steekt de Acropolis boven alles uit. Vanuit elke hoek zie je de heuvel met de tempels.
Deze tijd van het jaar zijn de avonden heerlijk zwoel, met veel, heel
veel muzikanten op de straathoeken of in de restaurants. De Grieken gaan pas om
9 of 10 uur aan tafel en het is niet vreemd om na 12 uur je dessert te
bestellen.
Visrestaurant waar ik gisteravond met mijn 'gastheer' en een paar andere mensen at. Ik zie dat het kwart voor 1 was op de klok in het restaturant toen ik deze foto nam. |
Traditionele Griekse wijn uit vaten. De wijn heeft deze houtsmaak. |
Tijdens deze trips probeer ik me te verdiepen in het land en schrijf daar soms over in de blog, of over een interessante feiten. Op tafeltje lag een brochure waar het op alle bladzijden over het jaar 1821 ging. Dat fascineerde me. Op straat staat soms ook 1821-2021. De oudheid van de Grieken is iedereen bekend, maar wellicht niet dat Griekland 350 jaar door de Turken bezet is geweest. De Griekse revolutie begon in 1821, 200 jaar geleden. Invloedrijke Grieken in verschillende Europese landen vroegen erkenning en steun van Europese landen voor de onafhankelijkheidsstrijd. Alleen Haïti antwoordde positief. Waarom Haïti? Nou, het land was zelf nog maar net onafhankelijk (in 1804) na een succesvolle ‘slavenrevolutie’ en wist wat onderdrukking betekende. Haïti stuurde 45 ton koffie. Voor de Grieken om te verkopen en van de opbrengst de wapens en munitie te kopen voor de strijd. “En nog belangrijker”, staat in het artikel, “ook 100 Haïtiaanse vrijwilligers”. Deze ‘romantische strijders’ kwamen echter nooit aan in Griekenland, omdat ze allemaal tijdens de Atlantische oversteek overleden vanwege ‘hardships’ (moeilijke omstandigheden). Nu is voorgesteld om een marmeren plaquette met een herdenking aan deze bijzondere steun van Haïti in het Griekse parlement te plaatsen en ook om 100 studiebeurzen aan Haïtiaanse studenten te geven. Ik hoop dat het laatste ook gebeurt, want Haïti is een van de allerarmste landen, zo niet het armste, van de wereld, met instabiliteit door orkanen, ziektes en burgeroorlogen. Vorige maand werd de president nog in zijn huis doodgeschoten. Komende jaren ga ik de terugkijk op Griekse onafhankelijkheidsstrijd volgen. Het duurde tot 1832 voordat die onafhankelijkheid een feit was. En ik hoop nog een keer te lezen dat de 100 Haïtiaanse studenten dit keer wel in Griekenland aankomen!
Een Intensive Care afdeling met 50 bedden. Binnen 6 maanden uit de grond gestampt voor covid-zorg. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten