zondag 27 maart 2022

Dépistage des migrants: l’expérience des Pays Bas

Ik kreeg al een applaus en ‘bravo’s’ voordat ik mijn presentatie begon. De aankondiging dat deze in het Frans zou zijn, verraste de zaal en werd met enthousiasme ontvangen. Ik was in Parijs om onze Nederlandse ervaring met het screenen van immigranten en asielzoekers op tuberculose te delen met de Franse tuberculosebestrijders. Ruim 100 in de zaal en nog eens 200 online. Normaal spreek ik zonder papier, maar dit keer werd het een lezing. Mijn tekst had ik via Google translate in het Frans vertaald en eerder voorgelegd aan mijn Franse gastheer. Ik vertelde dat ik weinig Frans gepraktiseerd had sinds mijn schooltijd. Het voorlezen ging zonder veel haperen, alhoewel woorden als ‘proviennent’ en ‘cout-efficacité’ aardige struikelwoorden zijn. Andere zijn vooral leuk om uit te spreken. Ik vertelde dat Eritreeërs (‘Erythréens’) een zeer hoog risico op tuberculose hebben: 1 op de 30 ontwikkelde tuberculose in de eerste 5 jaar na hun aankomst in Nederland. ‘Etonnamment élevée’ (verbazend hoog). Na afloop kreeg ik opnieuw ‘bravo’s’ en nog een compliment bij de thee over mijn ‘prononciation’ (uitspraak). Meneer van Dijk, mijn leraar Frans, kan tevreden zijn.

We hebben deze gelegenheid ook gelijk gebruikt voor een weekendje Parijs. Een betere timing kon niet. Heerlijk warm lenteweekend, met veel (her)ontdekkingen. Parijs, met z’n grandeur. Grote gebouwen, uitgestrekte parken, de Seine. 

Musée d'Orsay, gevestigd in het oude treinstation Gare d'Orsay

Het geweldige Museum d’Orsay met mooie beeldhouwwerken en een indrukwekkende collectie schilderijen van impressionisten en postimpressionisten. Veel bijgeleerd over het knokken van schilders als Monet, Manet, Renoir, Sézanne, Bernard, Gauguin en Van Gogh voor erkenning van hun werk. Tegen de gevestigde kunstenaarsorde. Maar de waardering kwam vaak veel later: Vincent van Gogh verkocht maar twee schilderijen tijdens zijn leven.

La nuit étoilée / The starry night, Vincent van Gogh, 1888

De kerk in Auvers-sur-Oise, Vincent van Gogh, 1890 (zijn laatste schilderij)

Claude Monet, Pierre Auguste Renoir (veel schilders waren elkaars vrienden / schilderden elkaar)
L'avocat (l'oncle Dominique), Paul Cézanne
City dance / country dance, Pierre Auguste Renoir
Parijs is ook een stad om je te laten verrassen. 
Stokbrood, kaas en wijn smaakt toch anders/beter in Parijs. Eten in restaurants is relatief goedkoop; de drankjes (ook Coca-Cola) zijn erg duur. Een biertje kost minstens 5 euro. Veel jongeren zitten daarom met een Kronenbourg, flesje wijn en schaaltje olijven in het park of aan de Seine. 
Brassband op een van de vele pleinen, hier bij Forum les Halles
De Bataclan-aanslag ging ook nog even door me heen toen we in een klein theater naar een Amerikaanse folkzanger zaten te luisteren. Op Google Maps zag ik dat Bataclan er maar een kilometer vandaan lag. Wat moet dat een hel zijn geweest. Gelukkig ligt die ellendige periode, van IS, achter ons, maar de wereld is nog lang niet beter. Ook op Gare du Nord melden zich vandaag Oekraïense vluchtelingen bij het Croix Rouge. Wij zijn inmiddels op de terugweg en rijden door het Belgische landschap. Het is maar 2,5 uur van Parijs naar Rotterdam. Net zo lang als vanuit Gouda naar Groningen. Er gaat niets boven Groningen. Maar ‘beneden’ liggen ook hele mooie plaatsen om vaak aan te doen!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten